Impressie Nuland
dinsdag 17 november 2009
Dinsdag 17 november organiseerde Aequor een erg leerzaam congres op Schiphol voor praktijkopleiders in leerbedrijven over het begeleiden van stagiaires. Een groot aantal stagebegeleiders kwam naar Schiphol om, na een heerlijk ontbijt, de lezingen van Inez Groen en Ivo Mijland bij te wonen. Tussen deze lezingen door werden ze vermaakt door cabaretier David Jan Bal, en er was een interview met 4 leerlingen. Deze leerlingen gaven een frisse kijk op de stage en begeleiding ervan. Er waren erg veel enthousiaste reacties van aanwezigen, die allemaal aangaven erg veel geleerd te hebben over het begeleiden van stagiaires, hier wat voorbeelden:
-Fijne sfeer.
-Enthousiaste sprekers die de mensen prikkelen weer even naar zichzelf te kijken.
-Prima afwisseling van diverse sprekers en onderwerpen.
-Goed begeleiden is het halve werk, verdiepen in mensen is reuze interessant!
Hieronder leest u wat meer over de workshops die aangeboden werden:
Wie zijn de stagiaires van nu?
Van patatgeneratie naar generatie Einstein
door Inez Groen
Zijn ze nou brutaal of gewoon assertief? Hebben ze nog wel doorzettingsvermogen of nemen ze slimme beslissingen? Moet de stageplek perse leuk zijn, of gaat het om leren? De stagiaire zelf staat centraal in de workshop van Inez Groen. In haar inleiding vertelt Inez op spannende wijze over de wereld waarin onze jongeren opgroeien, hoe ze denken en voelen en hoe zich dat uit. In de workshop gaat ze dieper in hoe deze leefwereld zich vertaalt in de stage. Met aansprekende voorbeelden zoekt ze de discussie met de deelnemers, om zo tot een samenhangend beeld te komen van de wensen van onze stagiaires.
Dit zeggen de deelnemers van het congres op Schiphol over de workshop van Inez Groen:
-Goede benadering van de jeugd.
-Haar boek ga ik zeker aanschaffen!
-Zij maakt de generatieverschillen tussen stagiair en begeleider op een goede manier duidelijk.
-Ik kan me nu veel beter verdiepen in de jeugd van tegenwoordig, en meegaan met de tijd.
Grote bink, klein hartje
Ontdek het talent van de stagiaire
door Ivo Mijland
Grote binken hebben kleine hartjes. Helaas lukt het de stagebegeleider niet altijd het kleine hartje achter het grote, ongewenste gedrag te vinden. Vanuit onze frustratie reageren we vaak op het ongewenste en zien we veel energie weglekken in het contact met de stagiair(e)s. In de workshop grote bink, klein hartje liet Ivo Mijland zien hoe je de ander kunt verleiden tot een positieve houding, zonder je volledig te richten op het negatieve deel van zijn of haar gedrag. De workshop sluit prima aan bij de gelijknamige lezing die Mijland in het ochtendprogramma verzorgde. Daarin staat de stelling ‘wat je ziet, ben je zelf’ centraal. De lezingen en workshops van Ivo Mijland zijn doorspekt met humor en passie. Laat u inspireren tot het vinden van het kleine hartje van elke stagiair!
Dit zeggen de deelnemers van het congres op Schiphol over de workshop van Ivo Mijland:
-Erg leuke en interessante workshop.
-De juiste manier van communiceren.
-Inspireert mij opnieuw nog meer aandacht aan stagiaires te besteden.
-Hier wil ik meer congressen over volgen!
Een goede match tussen leerbedrijf en stagiaire
Anne Smeets en Sandra van Gaalen
Hoe kom je tot een goede match tussen de stagiair en het leerbedrijf waar je praktijkopleider bent. In deze workshop prikkelden Anne Smeets en Sandra van Gaalen de praktijkopleiders door twee pakkende casussen voor te leggen. Door deze opzet is er ruimte om uitgebreid ideeën met elkaar uit te wisselen. Op deze manier kwamen er op speelse wijze verrassende nieuwe inzichten boven water. Zelf hebben Anne en Sandra jaren lange ervaring met stagiairs. Na afloop gaven zij bruikbare tips mee, die direct toepasbaar zijn in ieder leerbedrijf.
Dit zeggen de deelnemers van het congres op Schiphol over de workshop van Anne Smeets en Sandra van Gaalen:
-Goede oplossingen voor bepaalde problemen.
-Prima tips en ideeën.
-Goede manier van informatie geven d.m.v. praktijkvoorbeelden.
Als ik je vader was!
door Trudi Rijks
Als je weet dat dat jong het weekend weer in een zuipkeet geweest is, en hij op maandag te laat komt, of met een kater, of helemaal niet, dan jeuken je handen! In jouw tijd gebeurde dat toch niet! Wat kun je doen, wat mag je doen? En hoe doe je dat dan? En soms ben je gewoon een moeder voor je stagiair. Zeker als je weet dat dat arme schaap het thuis niet best heeft. Maar waar trek je de grens? En ook al heb je nog zo je best gedaan, soms ben je ze ineens kwijt! En wat betekent het, als de ouders van de stagiair over je schouders willen meekijken? In deze workshop verkennen we de lange arm van familierelaties en de grenzen van wat je als praktijkopleider kunt betekenen.
Dit zeggen de deelnemers van het congres op Schiphol over de workshop van Trudi Rijks:
-Ik weet nu veel meer over de insteek vanuit de stagiair.
-Nu weet ik wat ik allemaal nog kan verbeteren!
-Een heleboel nieuwe informatie over de omgang met mijn stagiair.